Tapetsera – Så lär du dig att Tapetsera steg för steg

Att tapetsera hemma på egen hand kan kännas som ett stort, komplicerat och något skrämmande projekt. Men det är i själva verket enklare än vad du tror och resultatet kan bli precis lika professionellt som om du hade anlitat en firma för stora pengar att göra jobbet. Därför har vi satt ihop en enkel guide för hur du kan tapetsera hur själv utan onödigt strul. 

Material

Här får du en lista över verktyg och nödvändiga tillbehör som underlättar din tapetsering. Även om vissa saker förvisso inte är nödvändiga så kan de underlätta arbetet och göra slutresultatet proffsigare. 

 • Tapet
 • Tapetlim
 • Tapetverktyg
 • Pensel och roller
 • Tapetborste
 • Lod och/eller vattenpass
 • Tumstock
 • Vatten och tvättsvamp
 • Tapetbord
 • Tapetkniv
 • Skärlinjal och skärkloss

Vi ska inte gå in allt för mycket i detalj på vad du behöver utan vi rekommenderar istället att du först och främst väljer en lämplig tapet och mäter rummet så att du köper tillräckligt. När du bestämt dig för vilken tapet du vill ha och hur stort rummet är så kan du med fördel fråga oss i butiken på Färg & Kakelhuset vilket lim och tillbehör du behöver. Vår butikspersonal kan sortimentet och vet vilka lim som rekommenderas till din valda tapet. Mängden tapet kan dessutom vara svår att räkna ut och passa därför på att ta hjälp även med detta genom att räkna ut hur stor väggyta du har och säg till i affären att du vill ha tapet så det räcker till den storleken på rummet. 

Förarbete

Innan du kan börja tapetsera behöver du göra ett visst förarbete. Börja med att se till att underlaget är fast och jämn. Har du tapeter eller färg som börjar släppa så se till att dra bort allt detta. Spackla sedan över hål och andra skavanker i väggen, när spacklet härdat slipar du och upprepar sedan behandlingen vid behov tills dess att väggarna är jämna och släta. Det är viktigt att göra ett noggrant grundarbete eftersom du då har större chans att få ett jämnt och fint slutresultat. Vissa typer av tapeter kan du behöva dra ner innan du börjar på en ny tapetsering, framför allt gäller detta om du har vävtapet eller någon annan typ av strukturerad tapet. När du är färdig med grundarbetet så glöm inte se till så att väggarna är rena och dammfria innan du påbörjar själva tapetseringen. tapetsering

Tapetsera

Nu när du är klar med förarbetet är det äntligen dags att tapetsera. Hur du gör beror lite på vilken typ av tapet du valt. Det finns både traditionella tapeter, där du skär våder och limmar på tapeten innan du fäster den på väggen och EasyUp, där du istället kan limma direkt på väggen. Det är alltså lite olika tillvägagångssätt beroende på vilken av de båda sorterna du valt. 

EasyUp

Vi börjar med att gå igenom hur du tapetserar med en EasyUp-tapet eftersom det är det absolut enklaste.

 1. Det är viktigt att den första tapetvåden blir rak så innan du börjar limma kan du använda dig av ett vattenpass eller ett lod för att kontrollera så att väggen är rak. 
 2. Limma vid golv- och taklister med hjälp av en pensel och använd därefter en roller för att limma på resten av väggen.
 3. Dra upp tapetvåden mot taket och fäst den lätt, kontrollera därefter så att den säkert är rak med hjälp av ditt lod/vattenpass. Pressa därefter fast överdelen och skär av eventuellt överskott i linje med listen.
 4. Släta därefter ut våden med start från mitten. Arbeta först uppåt, sedan nedåt och sist ut mot kanterna. Använd gärna ett tapetverktyg för att släta ut tapeten och pressa ut eventuella luftbubblor. 
 5. Avsluta med att pressa ner nederkanten och skär av längsmed golvlisten.

Upprepa därefter proceduren en våd åt gången tills du är färdig. Glöm inte ta hänsyn till mönsterpassning när du fäster resterande våder för att undvika märkliga skarvar och skevt mönster. 

Traditionella tapeter

När du ska tapetsera med traditionella tapeter gör du istället så här:

 1. Mät väggen med några centimeters marginal upptill och nertill och glöm inte ta hänsyn till eventuell mönsterpassning. 
 2. Skär upp några våder åt gången och markera med en pil på baksidan för att hålla ordning på vilket håll du ska fästa tapeten.
 3. Lägg våderna med baksidan upp på bordet och tryck ut en klick lim mitt på våden.
 4. Arbeta ut limmet från mitten och ut mot kanterna. 
 5. Vik ihop den övre delen av våden mot mitten, 3/4 från överkanten och resten från nederkanten. Lägg åt sidan. 
 6. Upprepa på resten av de färdigskurna våderna och låt dem ligga och svälla enligt anvisningen på etiketten. 
 7. Veckla ut den övre delen av våden och fäst med lite överlappning mot taklisten. Glöm inte att loda så att tapeten sitter rakt. 
 8. Släpp nu ner den nedre delen och fäst även den.
 9. Borsta fast våden från mitten och ut mot kanterna. 
 10. Skär av överflödig tapet vid listerna och ta bort eventuellt lim på tapetens framsida med hjälp av en blöt svamp. 

Upprepa tills alla våderna är på plats och glöm inte mönsterpassa. 

Tips och trix

Avslutningsvis bjuder vi på några extratips för att du ska kunna lyckas med tapetseringen och få ett så fint slutresultat som möjligt. 

 • Dubbelkolla alltid trycknumret på tapeten. Rullar med olika nummer kan nämligen ha en viss färgskillnad och för att få bäst resultat bör alla rullar ha samma nummer. 
 • För att garantera att dina tapeter blir raka kan du mäta väggen med vattenpass eller lod och rita en lodrät linje med blyertspenna på väggen. Linjen använder du sedan som lodlinje för första tapetvåden. Är första våden rak blir de andra också det och har du en hjälplinje kan du vara säker på att det blir rakt och snyggt. 
 • Börja tapetsera i rummets mest iögonfallande hörn. Gå först åt ena hållet och sedan åt andra. Små missar i t.ex. mönsterpassning syns betydligt mindre och du får finast resultat där det syns som mest.
 • Om du använder papperstapet, limma inte för många våder åt gången eftersom de då kan hinna torka och du får limma igen. 
 • När vi ändå pratar om lim, snåla inte på limmet. Använd generöst med lim och se till att du fördelar det jämnt över tapeten eller väggen, om du använder EasyUp. Använder du papperstapet så var uppmärksam på att inte få lim utanför tapeten eftersom det då kan kladda på framsidan på nästa tapet du lägger på bordet. 
 • Tvätta av varje våd med en fuktig svamp direkt när du fått upp den på väggen. Skulle du ha fått limrester så går de bort lättare om du tvättar med det samma. 

Lycka till!

Fler inlägg

Tapetskola

DIY – Tvätta och Lasera Terrassen

DIY – Måla om utemöbler

DIY – Måla om fasaden

DIY – En gladare barnsäng

DIY – En gladare läshörna

öppettider

Mån - Fre: 09:00 - 18:00
Lör: 09:30 - 14:00
Sön: Stängt

Proffsbutiken

Mån - Fre: 07:00 - 18:00
Lör: 09:30 - 14:00
Sön: Stängt