Måla om rummet – så gör du

Att måla om ett rum hemma är ett relativt lätt sätt att ge ett rum en helt ny karaktär. Väljer du en ljus färg kan du skapa en öppen och rymlig känsla i rummet. Dessutom gör den ljusa färgen att inredningen i rummet lyfts fram på ett vackert sätt. Väljer du att måla vitt så blir resultatet alltid bra. Några andra populära färger är grått och beigt. Men det kan även vara roligt att prova någon helt annan färg, det kan ge rummet en annan känsla. Våga gärna prova något annorlunda och var inte rädd för att följa din egen smak. Oavsett om du målar för att väggarna börjar bli slitna och smutsiga, eller om det är helt nya omålade väggar så är det viktigt att planera arbetet noggrant. Läs vidare så guidar vi dig genom hela processen, från förberedelserna till ett färdigt resultat!

Välj färg av hög kvalitet

När du har bestämt dig för att måla om rummet så är det dags att börja planera och förbereda. Det viktigaste och kanske roligaste inköpet du kommer att göra är en riktigt bra färg. Utbudet av färg är enormt och du vill självklart ha en färg som är lätt att måla med och som ger ett jämt och fint resultat. Färgen ska sitta bra och inte vara allt för lätt att skava bort. Numera är 99% av alla färger miljövänliga, men kontrollera ändå detta för säkerhets skull. Beckers och Jotun är två väletablerade färgtillverkare med gott rykte. När du köper färg från Beckers eller Jotun kan du känna dig trygg med att du har gjort ett bra val och att din färg är av hög kvalitet. Dessutom erbjuder Beckers och Jotun alla tänkbara färger och nyanser. Oavsett vilken kulör du är ute efter, så kommer du att kunna hitta den i deras färgkartor.

Nödvändiga verktyg

De allra flesta klarar av att måla om rummet själva – utan att ta hjälp av en målarfirma. Men det finns så klart en hel del som man behöver tänka på. Om du ska måla om rummet själv kommer du att behöva en del verktyg, skyddsunderlag och kanske en stege eller pall. Tänk på att ha kläder som det är OK att få färg på. Det är omöjligt att måla utan att oavsiktligt stänka färg omkring sig. Du behöver:

  • En stege eller pall om det behövs
  • Eventuellt spackel, spatel och sandpapper till förarbetet
  • Målartejp
  • Papp eller plast att skydda golvet med
  • En roller som är anpassad till den färg du valt och den yta du ska måla
  • Penslar för alla kanter, hörn och skarvar
  • Handskar – så att du inte får färg på händerna
  • En våt trasa och papper så att du snabbt kan torka bort oavsiktliga fläckar
  • Målartvätt för att rengöra penslarna

 

Det viktiga förarbetet

Som så ofta är det förarbetet som avgör hur slutresultatet kommer att bli. Om dina väggar är släta och jämna utan några hål efter skruvar eller liknande, kan du börja måla om rummet direkt. Men oftast behövs underlaget jämnas ut och hål fyllas i. Till hål och inåtgående ojämnheter använder du spackel som du lägger på med spatel och låter torka enligt anvisningar på förpackningen. När spacklet är torrt kan man behöva slipa det med ett finkornigt sandpapper, så att ytan blir riktigt jämn. På utåtgående ojämnheter behöver du slipa tills du har en yta som är helt jämn. Nästa steg i förarbetet är att skydda golvlister och tak med målartejp. Var noggrann och se till att tejpen sitter rätt, annars finns det risk att färg hamnar på fel ställe och det kan vara svårt att rätta till i efterhand när färgen har torkat. Förarbetet tar ofta längre tid än man tror, så se till att du har avsatt ordentligt med tid för detta. Om du vet att väggen har ojämnheter är det extra viktigt att ha gott om tid. Förarbetet är sällan särskilt roligt, men det är i allra högsta grad ett nödvändigt steg för att ta sig till den mer belönande delen av projektet – själva målningen!

Nu är det dags att måla

Nu är det dags att börja måla om rummet. Ta fram din pensel och börja med att måla en remsa längs med alla kanter. Måla cirka 5 cm upp från golvlisten, ner från takvinkeln och i vinklar där väggarna möts. När du är klar med väggarnas kanter och vinklar, kan du lägga penseln åt sidan och börja måla med rollern. Försök ha lagom mycket färg på rollerna. För mycket färg gör att det stänker och dessutom kan överskottsfärg skapa färgsamlingar på väggen, vilket inte är särskilt snyggt. För lite färg gör att du inte täcker väggen ordentligt. Prova dig fram! Med tiden lär du dig hur mycket färg som är lagom att använda. Rolla alltid nerifrån och upp, eller tvärtom. Rolla inte sida till sida eller i cirkelrörelser. Avsluta alltid på samma sätt, antingen med att rolla uppåt eller med att rolla neråt. Om du varierar detta kommer det att synas som en ljusskiftning i färgen när dagsljus faller på väggen. Tänk på att alltid låta rollern rolla, du ska inte gnida ut färgen på väggen. Vanligtvis brukar man måla väggarna två gånger, för ett jämnt och heltäckande slutresultat. Låt torka mellan gångerna. Som du kommer att märka blir färgen något mörkare när den har torkat.

En ny trivsam känsla

När färgen har torkat helt återstår endast att försiktigt dra bort målartejpen. Använd en liten kniv för att få bort små bitar som har fastnat. Nu kan skyddsmaterialet plockas bort från golvet. Beundra ditt arbete och njut av den nya trivsamma känslan i rummet!

Fler inlägg

Tapetskola

DIY – Tvätta och Lasera Terrassen

DIY – Måla om utemöbler

DIY – Måla om fasaden

DIY – En gladare barnsäng

DIY – En gladare läshörna

öppettider

Mån - Fre: 09:00 - 18:00
Lör: 09:30 - 14:00
Sön: Stängt

Proffsbutiken

Mån - Fre: 07:00 - 18:00
Lör: 09:30 - 14:00
Sön: Stängt