7 saker att tänka på innan du målar om (trä)huset

För de flesta villa- och fritidshusägare kommer en dag, när fasaden behöver målas om. I den här artikeln delar vi med oss av några tips på hur du bäst förbereder dig inför att måla om huset – allt från hur du bereder ytan till hur du väljer rätt färg och verktyg. Med bra planering får du ett resultat som kostar mindre och håller längre.

1. Uppskatta arbete

Det är alltid en bra idé att inleda med att mäta de ytor som ska målas. På så sätt kan du uppskatta hur mycket färg som behövs (ta med måtten till din färgaffär och fråga) och hur mycket arbete du har framför dig. För större hus kan det vara värt att överväga att anlita en firma med professionella målare, men när det gäller mindre hus är det många som väljer att göra jobbet själva.

2. Rengör ytan

Hur fasadens yta ska förberedas beror på dess nuvarande skick. För att du ska få ett lyckat resultat är det dock alltid viktigt att fasaden är så ren som möjligt innan du börjar måla. Ett hus som målats förut behöver rengöras med en ammoniaklösning eller målartvätt och en hård borste. Det är vanligt med angrepp av alger (grön hinna) och mögel (små prickar) på trä som inte underhållits på ett tag. Sådana partier finns ofta på ytor med mycket skugga, ytor nära marken och bakom buskar. Partierna rengörs mest effektivt med ett desinfekterande medel som appliceras på väggen med en pensel eller en lågtrycksspruta. Skrubba därefter med en rotborste. När fasaden är rengjord är det dags att skölja huset, förslagsvis med en vanlig vattenslang.  OBS! Glöm inte att använda skyddshandskar när du arbetar med ammoniak. Vid borttagning av mögel- och algangrepp behövs dessutom skyddsglasögon, eftersom medlet är frätande.

3. Förbered ytan

Hittar du murket trä bör dessa brädor bytas ut (nytt trä behöver impregneras innan målning). Täta eventuella sprickor och hål med akryltätmassa. Om du upptäcker rostiga spikar är det en fördel att slipa och rostskyddsmåla dessa, eftersom de annars kan missfärga det nymålade träet. Färg som sitter löst på fasaden behöver också skrapas bort. En trekantskrapa brukar vara utmärkt för detta syfte. Var extra noga med skrapan vid skarvar mellan brädorna. Stålborsta därefter fasadytan för att få loss eventuell färg som du missat. 

4. Välj rätt nyans på färgen

Tänk på att det är skillnad på ett litet färgprov i en färgaffär och ett stort hus i samma färg. Om du är osäker – välj hellre den lite ljusare nyansen – eftersom färg tenderar att “växa” ju större yta den sitter på. I en del färgbutiker kan man erbjuda kunderna hjälp att hitta rätt färg till sitt hus via ett datorprogram.

5. Välj rätt målarfärg

Det finns en uppsjö av olika fasadfärger att välja mellan och att veta vilken som är bäst är inte alltid så lätt. En fasadfärg bör förstås ha hög funktionalitet, det vill säga stå emot sprickbildning, avflagning samt mögel- och algangrepp. Dessutom är det lämpligt att välja en färg som är snäll mot miljö och hälsa. Jotun gör kontinuerliga tester på hela deras fasadfärger. Testerna görs under verkliga och väldigt tuffa förhållanden för att utveckla den absolut bästa fasadfärgen. Jotun har teststationer i många olika klimat, allt från 30 minus grader till 30 plusgrader. En annan teststationerna är på Kråkenes Fyr i Norge där det ofta blåser vindar upp till 37,5 meter per sekund så får färgsortimentet verkligen bekänna färg.   Tumregeln säger att man bör hålla sig till den typ av färg (latex- eller oljefärg) som huset tidigare har målats med, men det brukar inte vara omöjligt om du gärna vill byta. Fråga personalen i vår butik vad som gäller i ditt fall. Vet du inte vilken färg som tidigare använts kan du förmodligen hitta information i köpehandlingarna eller fråga de tidigare ägarna. Du kan även göra ett eget test, genom att fukta en trasa med T-sprit och stryka den mot fasaden. Om den färgas är det sannolikt en latexfärg. Om inte är det troligen en oljefärg.

6. Välj rätt verktyg

Eftersom trä sällan har en helt slät yta, är en pensel det mest lämpliga målarverktyget. På så sätt blir det lättare att få en jämn yta med färg som fungerar sammanfogande mellan skarvarna. I färgbutiken kan du hitta så kallade fasadpenslar som är breda och täta. Tillsammans med några runda anstrykare, får du ett snyggt resultat på målningen. Om du målar på en hög stege som står lutad mot väggen, tänk på att fästa den ordentligt. Till exempel kan du slå ner en stödjande påle i marken under stegen och noggrant binda fast stegen i den. Det kan dock vara en idé att hyra en byggnadsställning om husfasaden är hög.

7. Kontrollera att ytan är torr

När ytan är rengjord och verktyg och färg inköpta är det dags att börja måla. Men ytterligare en sak att tänka på, innan du börjar, är att ytan hunnit bli tillräckligt torr. Fuktigheten i träet får ligga på max 15 procent när du börjar måla, för att det ska vara ett bra underlag. Om du är osäker på om ytan är tillräckligt torr eller inte, finns det så kallade fuktkvotsmätare, som du vanligen kan låna hos din färghandlare. 

Fler inlägg

Tapetskola

DIY – Tvätta och Lasera Terrassen

DIY – Måla om utemöbler

DIY – Måla om fasaden

DIY – En gladare barnsäng

DIY – En gladare läshörna

öppettider

Mån - Fre: 09:00 - 18:00
Lör: 09:30 - 14:00
Sön: Stängt

Proffsbutiken

Mån - Fre: 07:00 - 18:00
Lör: 09:30 - 14:00
Sön: Stängt