Tapetskaparen Hanna Wendelbo

Hanna är ”THE tapetformgivare” som många har hört talas om och framförallt sett hennes vackra tapetmönster florera i tidningar och på sociala medier. Hon är kvinnan man sammankopplar med växter och blomster och kreativiteten verkar inte ha någon ände.

Hanna pluggade på HDK (högskolan för Design och Konsthantverk i Göteborg) och gick ut 2001 och har sedan dess jobbat med både Boråstapeter, Sandberg Wallpaper men sedan tre år tillbaka har hon ett unikt samarbete med Midbec. Hanna är ständigt i ropet med nya kollektioner för Midbec och vi vill veta hur hon lyckas ta fram såna vackra mönster på löpande band.

Berätta, vad jobbar du med just nu?

– Just nu jobbar jag med vårens tapetkollektion, som blir en riktig fin samling av mönster och underbara färgkombinationer. Sju stycken helt nyritade mönster fördelade på 32 stycken artiklar. Både småmönstrat och stormönstrat, som bildar en vacker harmoni. Ännu har det inget namn, men det är en komplicerad historia, där blommor och blad slingrar och välter sig fram över ytan. Har på känn att det blir riktigt bra.

“SNYGGT GÅR FÖRE FUNKTION”

Hur hämtar du inspiration till din design?

Min största inspirationskälla är min trädgård och de blommor jag odlar där. Men även att röra sig ute i samhället och ta in referenser och intryck av saker som händer i vår värld. Jag försöker aldrig vara trendig, jag vill skapa morgondagens klassiker som ska hålla länge för både ögats och handens slitage, men däremot är jag oerhört intresserad av livsstilsförändringar. Hur tankar om saker och ting förändras över tid och hur man kan fortsätta vara nyfiken och utveckla sig själv och vårt gemensamma.

Beskriv din personliga inredningsfilosofi?

– Inred med saker som du gillar och betyder något för dig. Jag är tyvärr inte alltid så praktiskt lagd när det kommer till inredning, snyggt går före funktion. Dessutom tror jag att ett hem blir vackrare om man gör plats för blommor och blad, antingen i buketter plockade i trädgården, med krukväxter eller blommiga tapeter. Det är helt enkelt ett estetisk uttryck som passar mig. Av blommor och växter får jag lugn. Dessutom vill jag att vårt hem ska vara inbjudande och att det alltid ska finnas tid och plats för vänner och gäster. Jag prioriterar det framför att ha det pedantiskt städat!

Vad har du själv hemma på väggarna?

Tapeter, så klart! Under den här årstiden då trädgården får vila ett tag så fixas det mycket inomhus, många rum som behöver komma i ordning och förändras utifrån mina tre barns växande behov.

Berätta hur det begav sig när du började jobba med Midbec! – Jag har job

– Jag har jobbat med tapeter sedan jag gick ut HDK 2001, jag har haft förmånen att jobba med både Boråstapeter och Sandberg Wallpaper, erfarenheter jag värdesätter högt.

– Men efter att designat tapeter i 17 år kände jag att jag ville utvidga min designkompetens till andra produktområden och valde att starta eget designföretag. Jag körde igång med posters på mitt blomsterpill, designade toalettpapper för Lambi, och lite andra roliga projekt när Midbec kontaktade mig och frågade om jag ville rita tapeter för dem. Min första reaktion var att tacka nej, att jag var färdig med att rita tapeter, men innerst inne kände jag att det ville jag nog trots allt om jag fick rita tapetmönster med så pass fria tyglar som Midbec erbjöd mig.

Dessutom är Midbec ett riktigt trevligt företag, så jag kände ganska fort att jag gärna ville hänga lite mer med det gänget. Nu har det blivit 5 kollektioner totalt, och jag ritar på den sjätte just nu. Vårt samarbete har blivit en framgångssaga som Midbec exporterar till flera länder så som Frankrike, USA och Tyskland. Jag är verkligen glad att jag inte var envis och tackade nej, utan gav tapetritandet en ny chans. Nu tycker jag att det är hur kul som helst att rita tapeter igen, och jag tror det märks i mina kollektioner.

Om du skulle ta ut sex tapetmönster du är extra nöjd med – vilka skulle det vara?

– Oh, av alla mönster jag ritat under mina 19 år i branschen…? Ok, här kommer de:
Wilma, Villa Dalarö för Sandberg 2001. Det var det första mönstret jag ritade som helt nyutexaminerad designer i branschen. Still going strong i Sandbergs sortiment. I Boråstapeters sortiment finns det ett barnmönster med trädstammar, fåglar och fågelholkar som jag också är väldigt förtjust i. Tapeten heter Cherry Friends, Scandinavian Designers Mini. Iden till det kom när jag och min dotter satt och ritade tillsammans och mynnade ut i denna design som man kan säga att hon är medskapare till. Utkom 2012 tror jag.
Camille, Ekbacka för Midbec 2019. Kan vara det bästa mönstret jag någonsin ritat, om jag får tycka. I detta mönster har jag krängt på gränserna för vad som är trycktekniskt möjligt så det är jag extra stolt över.
Anemone, Apelviken för Midbec 2018. Mitt bäst säljande mönster i Midbecs sortiment. Detta tapetmönster ser jag i så många olika hem, alla inredda efter olika smak och uttryck. Blir så hjärtans glad när någon taggar mig på Insta och visar!
Filippa, Apelviken för Midbec 2018. Ett intrikat speglat mönster, som även det är smart löst utifrån tryckteknisk aspekt.
Sarah, Lyckebo för Midbec 2019. Även det ett speglat mönster, men i mindre skala. Färgställningarna i det mönstret har blivit så himla fina att jag inte kan låta bli att vara stolt över det!

Fler inlägg

Tapetskola

FRIDA FAHRMAN OCH ALTANLIVET

Carina Bergs Drömkåk

Cirkustak DIY – Så här Målar du ett Cirkustak

KULÖRSATT & LJUST I EN FIN KOMBINATION

Juligt i huvudstaden

öppettider

Mån - Fre: 09:00 - 18:00
Lör: 09:30 - 14:00
Sön: Stängt

Proffsbutiken

Mån - Fre: 07:00 - 18:00
Lör: 09:30 - 14:00
Sön: Stängt