SOMMARDRÖMMEN I KRISTIANSTAD

Malin och Robert bor med sina barn Märta Fiddeli och Nils Malcom i en liten lantlig by som heter Ekestad drygt en mil norr om Kristianstad. Sjön är den naturliga samlingsplatsen där de badar, grillar, sysslar med vattensporter som vattenskidor och kör vattenskoter. Det är uppenbart att familjen stormtrivs i huset och Happy Homes blev inbjudna på en sommarkväll på deras olika uteplatser där de bland annat har gjort om en carport till en gemensamhetsyta och målat med svart falufärg.

– Huset tog vi över efter en familj vars barn jag passade ett tag berättar Malin. Vi flyttade in 2002 då jag var gravid med äldsta barnet. När den familjen flyttade till Stockholm fick vi möjlighet att köpa huset. Egentligen visste vi att huset, en dag, skulle bli för litet för oss. Vi tänkte att det kommer lösa sig, vilket det också har idag. Dagen innan våra hantverkare skulle komma, knäckte Robban en fantastisk planlösningsidé. Den följde vi och vi blev nöjda med resultatet.

"VÅR CARPORT FÖRVANDLAS TILL ETT “RUM” PÅ SOMMARHALVÅRET"

– Tanken var att det skulle ta tre veckor, men det tog i själva verket tre månader. Dagen då vi hade skrivit under köpekontraktet firade jag och Robban. Vi satt i Kristianstad, i vår lägenhet, ute på vår balkong och skålade med bubblor. Vad vi inte visste då var att Märta Fiddeli fanns inne i min mage. Hon var alltså bara några dagar gammal då hon fick “smaka” sin första champagne.

Malin fortsätta berätta om när det flyttade in så tänkte de att de ville bo utan grannar. Nu vet de att de trivs med andra människor runt omkring.

– Inget är så enkelt och lättsamt, som att umgås med sina grannar… opretentiöst. Man tar det som det kommer, vilket passar oss perfekt – inget krav på nystädat hem och välplanerade middagar.

Vi ställer några frågor till Malin kring huset och hur de har tänkt. Se nedan.

Ni har ju gjort något så häftigt som att bygga om er carport till en gemensamhetsyta, berätta hur ni tänkte där!
– Det var min man som kom med den briljanta idén att nyttja fler ytor till att umgås och mysa tillsammans.

Den är ju väldigt estetisk, vad har ni målat den med och varför?
–Vi valde att måla in den med svart slamfärg från Falu rödfärg för att det blev en så läcker kontrast till det vitputsade huset. Den var otroligt enkelt att jobba med. Bara att blaska på liksom och stryka ut säger Malin. Färgen är lätt att underhålla och har en lång livslängd.

Har du några tips till andra som vill göra om huset, altanen eller utomhusmiljöer inför sommaren?
– Att använda carporten till uterum är utmärkt för sena sommarkvällar. Om vi inte sitter i skuggan under ett träd och äter, sitter vi inne i vår carport som förvandlas till ett “rum” på sommarhalvåret. Här får vi svalka då solen värmer och då det istället är kallt ute, får vi värme. En terrassvärmare finns så att nätterna kan bli långa. Där sitter vi på gamla kyrkbänkar.

"DET SOM ÄR LITE TYPISKT FÖR OSS ÄR ATT VI GANSKA OFTA HAR GJORT SAKER TVÅ GÅNGER."

Ni har ju även ett svart plank på den enorma terrassen, är även den målad med svart slamfärg?
– Ja, vi tyckte det var fint att den stämde ihop med carporten. Det var så självklart för oss att blanda svart till det vitputsade huset. Vi bättrade på planket lite i år också med ett lager färg för att få en mustig svart färg.

Vad mer har ni gjort kring husets fasad och utemiljöer?
– När vi tog över huset tänkte vi nog att det bara var utsidan som vi behövde fokusera på. Ibland har vi gjort saker i tokig ordning som att först putsa om hela huset, för att därefter byta ut alla fönstren. Det som är lite typiskt för oss är att vi ganska ofta har gjort saker två gånger. Det är lite som att öva första gången och först vid andra försöket har vi blivit nöjda. Som när vi först la stenläggning på vår uteplats. Förra året ändrade vi oss och det blev en uteplats med brädor istället och det blev så mycket bättre. Underlaget känns mycket mer välkomnande och nu kommer vi ut på vår uteplats på samma nivå som köket vilket underlättar. Här trivs vi alla mest och det är här vi träffas och umgås. Tidigare använde vi mestadels uteplatsen till att sitta och äta vid men nu har vi möblerat så den även inbjuder till umgänge. Nu vet de att de trivs med andra människor runt omkring sig.

"NU KOMMER VI UT PÅ VÅR UTEPLATS PÅ SAMMA NIVÅ SOM KÖKET"

Ni har ju gjort om en hel del inomhus också. Vad har ni för inredningsstil?
– Ganska avskalat och minimalistiskt med undantag av dotterns rum. Vi har valt en blandning av gammalt och nytt med prylar som har en historia och betyder något just för oss. Det är roligare att hitta något på en resa än att gå in och handla på nätet…

I matsalen har ni en grafitgrå vägg som på något sätt matchar utsidans falufärgade plank – var den så från början?
– Nej, tidigare var det en tapet där men vi ville ha en trävägg istället. Min man som fixade det så ådringarna syns genom den matta grafitgrå färgen. Träplankorna är målade i en matt lackfärg för snickerier. Red. anm. färgen kan liknas vid Naturligt svart 9933 från Jotun.

Har ni något favoritrum i huset?
– Som så många andra så är vi gärna i köket, vilket är lite knasigt eftersom det är litet. Ibland känner vi för att öppna upp in till matrummet, men är rädda att vi då går miste om en del av den gamla charmen. Överlag pratar vi då och då om att plocka ner väggar, för att i nästa sekund vara tacksamma för att kunna dra igen en dörr och stänga om sig.

Har ni följt några trender när ni har renoverat?
– Vi är inte så intresserade av att hålla oss uppdaterade på vad som är inne just nu, men självklart påverkas man ändå. Var just på en inspirationskväll där det bland annat presenterades olika tapeter, vilket inspirerade mig till att vilja använda mer tapeter i hemmet. I början var jag inne på att ha grått, svart och vitt där färgen röd fick bryta av.

Familj: Robert, Malin och sonen Nils Malcom, 14 år samt dottern, Märta Fiddeli, 16 år.
Var: Bott i huset ca 16 år. Ekestad – drygt en mil norr om Kristianstad. Ligger vid Råbelövssjön, med Balsberget på andra sidan sjön där även min hemby Fjälkestad ligger.
Intressen: Hela familjen trivs ute i naturen och just nu vandrar de varje söndag som en träning inför sommarens Jamboree som äger rum i USA.
Arbete: Robert försäljningschef på Ångpanneföreningen. Malin jobbar på mottagningsenheten Slussen som lärare.
Barnen: De går i musikklasser på Fröknegårdskolan. Det, samt scouting, är deras gemensamma intressen. Nils Malcom spelar amerikansk fotboll. Märta Fiddeli är kreativ vilket hon uttrycker bland annat genom musik och skrivande.

Fler inlägg

FRIDA FAHRMAN OCH ALTANLIVET

Carina Bergs Drömkåk

Cirkustak DIY – Så här Målar du ett Cirkustak

KULÖRSATT & LJUST I EN FIN KOMBINATION

Tapetskaparen Hanna Wendelbo

Juligt i huvudstaden

öppettider

Mån - Fre: 09:00 - 18:00
Lör: 09:30 - 14:00
Sön: Stängt

Proffsbutiken

Mån - Fre: 07:00 - 18:00
Lör: 09:30 - 14:00
Sön: Stängt