DIY – Måla om fasaden

Måla om din husfasad till en låg kostnad med Lycke fasadfärg. Här kommer några handfasta tips som hjälper dig på vägen till ett lyckat slutresultat. 

 

1. Skydda ytor

Börja med att skydda ytor som t.ex. buskar, blommor, gräs och trädäck med plast och täckmatta.

2. Tvätta av fasaden

Tvätta fasaden med utomhustvätt och tvättborste, följ rekommendationen för produkten. Skölj sedan av med vatten, undvik helst högtryckstvätt. Använd Alg & Mögelmedel vid behov, om det t.ex. finns beväxning och / eller svarta prickar på fasaden.

3. Kontrollera Rötskador

Kontrollera träet genom att sticka med en kniv eller skruvmejsel här och var, speciellt vid skarvar och ändträ. Mjukt, ruttet trä måste bytas ut innan du målar.

4. Skrapa bort löst sittande färg

Skrapa bort färg som flagar och sitter löst. Om det är blåsor och sprickor eller om färgen är målad i tjocka lager bör du ta bort alla färg. Använd värme, skrapa eller färgborttagningsmedel.

5. Använd grundolja

Använd grundolja på skarvar och ändträ, låt det inte bilda film utan torka bort eventuellt överflöd. Låt grundoljan torka i ca 24 timmar.

6. Måla ett lager med grundfärg

Måla fasaden med ett lager grundfärg. Stryk på rikligt med färg uppifrån och ner. Grundfärgen gör att täckfärgen får bättre fäste och ger därmed ett mer långvarigt resultat. Använd en fasadpensel för en mer lättjobbad arbetsgång och bästa resultat.

7. Måla två lager med fasadfärg

Måla nu med fasadfärg. Stryk på rikligt med färg, måla uppifrån och ner. Se till att färgen täcker överallt, var extra noga vid skarvar och ändträ. Låt färgen torka ordentlgit innan du stryker på det andra lagret, följ alltid rekommendationerna på burken. Använd en fasadpensel för en mer lättjobbad arbetsgång och bästa resultat.

Fler inlägg

Tapetskola

DIY – Tvätta och Lasera Terrassen

DIY – Måla om utemöbler

DIY – En gladare barnsäng

DIY – En gladare läshörna

DIY – Gladare Lister

öppettider

Mån - Fre: 09:00 - 18:00
Lör: 09:30 - 14:00
Sön: Stängt

Proffsbutiken

Mån - Fre: 07:00 - 18:00
Lör: 09:30 - 14:00
Sön: Stängt